Miasta i regiony w obliczu pandemii COVID-19 i innych wyzwań współczesnego świata - Mierzejewska, Lidia; Wdowicka, Magdalena (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Publikacja ma charakter jubileuszowy i jest wyrazem uznania dla dokonań naukowych wybitnego polskiego uczonego – Pana Prof. dr hab. Jerzego Paryska, w związku z rocznicą Jego 80-lecia urodzin. Prezentowana monografia składa się z 14 oryginalnych prac naukowych, nawiązujących do licznych wyzwań, w obliczu których stanęły miasta i regiony wraz z początkiem XXI wieku, ze szczególnym uwzględnieniem COVID-19. Pandemia, a przede wszystkim wprowadzone wraz z nią restrykcje rządowe, uderzyły w podstawy miejskości, wywołując kryzys zarówno w sferze gospodarczej, jak i społecznej, a jednocześnie spadek pozycji i znaczenia miast jako atrakcyjnych przestrzeni społeczno-gospodarczych. Wywołany pandemią kryzys wpłynął też na zmianę uwarunkowań rozwoju regionalnego oraz kierunki polityki regionalnej i interwencji publicznej.