Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z numerem 57 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywany przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stanowi on piąty zeszyt serii poświęconej wyzwaniom rozwojowym Wielkopolski. Dostrzegając niedostatek aktualnych opracowań dotyczących problemów społecznych i ekonomicznych naszego regionu, redakcja, przy aprobacie ówczesnej Rady Instytutu Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, postanowiła, że począwszy od 2016 r. każdy czwarty w danym roku zeszyt naszego czasopisma będzie miał charakter tomu zbierającego wyniki badań regionalnych odnoszących się do województwa wielkopolskiego. Zakładamy, że podjęta inicjatywa przyczynia się do tworzenia cennego poznawczo zbioru wyników analiz, których zakres przestrzenny obejmuje Wielkopolskę. W niniejszym numerze zebraliśmy kolejne 13 artykułów, których problematyka dotyczy pozycji rozwojowej województwa wielkopolskiego, zróżnicowań przestrzennych rozwoju społeczno-gospodarczego Wielkopolski oraz wybranych uwarunkowań i wyzwań rozwojowych regionu i jego ośrodków miejskich.