Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Przedstawiamy Państwu nr 58 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Tworzy go zbiór sześciu artykułów opracowanych przez autorów z ośrodków naukowych z całej Polski w formule varia. W tomie tym autorzy poruszają problematykę przemian rynku turystycznego w warunkach pandemii COVID-19, wyzwań związanych z analizą regionalnego zróżnicowania kultur innowacyjności, możliwości wykorzystania nowych instrumentów kontraktowania terytorialnego wprowadzonych do polskiego modelu polityki rozwoju oraz aktualnych zagadnień dotyczących przeciwdziałania zmianom klimatu i rosnącego znaczenia środowiskowych uwarunkowań rozwoju społeczno-gospodarczego.