Zagraniczna turystyka przyjazdowa do Polski i na Węgry w czasie pandemii COVID-19 – porównanie rozwiązań i wyników - Bąk-Filipek, Ewa; Szalkai, Gábor; Podhorodecka, Katarzyna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Lata 2020–2021 były bardzo trudne dla branży turystycznej w całej Europie i na świecie. W prawie każdym europejskim kraju wprowadzono ograniczenia dotyczące ruchu turystycznego, działalności restauracji oraz usług hotelarskich i noclegowych. W rezultacie straty sektora turystycznego były ogromne. Celem artykułu było znalezienie odpowiedzi na pytanie: jakie były skutki zagranicznej turystyki przyjazdowej do Polski i na Węgry podczas pandemii COVID-19 (pierwsza, druga, trzecia fala)? Jakie rozwiązania przyjęto w Polsce i na Węgrzech w odniesieniu do sektora turystycz- nego w czasie poszczególnych fal pandemii COVID-19?