Wielość rzeczywistości w przestrzeni turystycznej - Kaczmarek, Sylwia; Kaczmarek, Jacek (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
Artykuł prezentuje oryginalną, nową koncepcję teoretyczną wielości rzeczywistości przestrzeni turystycznej, dla której inspiracją stały się prace Leona Chwistka. Autorzy wprowadzają podział rzeczywistości turystycznej na formy, które następnie charakteryzują za pomocą nowatorskiego narzędzia analizy, jakim są itineraria. Rozważania teoretyczne zilustrowano przykładami analiz empirycznych na podstawie badań z lat 2012–2015.