Henri Lefebvre i hegemonia ulicy w kontekście oczekiwań klasy kreatywnej w mieście współczesnym - Nadolny, Adam (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
Zarys treści: Rozważania zawarte w niniejszym artykule będą miały na celu ukazanie, w jaki sposób dokonania twórcze oraz rozwój myśli francuskiego filozofa Henri Lefebvre’a wpłynęły na kształtowanie się zjawiska miasta współczesnego w połączeniu z ideą przestrzeni dedykowanej klasie kreatywnej. Z punktu widzenia filozofa znamienne w jego rozważaniach staje się zagadnienie industrializacji, która w jego przekonaniu przyczyniła się do zdegradowania obrazu miasta jako dzieła skończonego, będącego efektem pracy pokoleń. Działalność twórcza oraz zawodowa przedstawicieli klasy kreatywnej może przyczynić się do zmiany obrazu miasta współczesnego oraz zrozumienia, a także odtworzenia idei miasta głoszonej przez filozofa.