Wpływ polityki spójności na realizację celów środowiskowych Strategii Europa 2020 na przykładzie Poznania - Herodowicz, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Celem artykułu jest z jednej strony przedstawienie znaczenia funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności dla rozwiązywania problemów środowiskowych miasta Poznania i jego rozwoju w latach 2004–2014, a z drugiej określenie, jak działania podejmowane w mieście, współfinansowane z budżetu UE, wpisywały się w realizację poszczególnych założeń środowiskowych Strategii Europa 2020. W artykule dokonano również analizy porównawczej największych miast Polski pod względem wartości pozyskanych funduszy unijnych w aspekcie ochrony środowiska. Celem tej analizy było ustalenie różnic wśród polskich metropolii dotyczących poziomu efektywności ubiegania się o unijne wsparcie ukierunkowane na poprawę jakości środowiska naturalnego.