Turystyka jako czynnik przekształceń obszarów wiejskich – systemowe ujęcie problemu badawczego - Maik, Wiesław (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
W artykule podjęto próbę ujęcia systemowego w badaniach roli turystyki jako czynnika przekształceń obszarów wiejskich. Podstawą konceptualizacji jest system składający się z czterech powiązanych ze sobą podsystemów charakteryzujących turystykę jako czynnik rozwoju społeczno-ekonomicznego, przemian społeczno-kulturowych, przekształceń środowiska geograficznego i przestrzeni. System ten stanowi pewien schemat pojęciowy, który umożliwia kompleksowe badanie przekształceń obszarów wiejskich pod wpływem turystyki.