Produktywność i towarowość rolnictwa w Polsce - Kulikowski, Roman (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
W artykule przedstawiono analizę przestrzenną cech produkcyjnych rolnictwa w Polsce. Podstawą pracy są materiały statystyczne Bazy Danych Lokalnych GUS dotyczące wartości produkcji globalnej i towarowej rolnictwa na rok 2011. Wykorzystano także wyniki wieloletnich badań tej problematyki prowadzonych przez autora. Obok analizy zróżnicowania przestrzennego produktywności ziemi i produktywności pracy artykuł zawiera opis zmian i zróżnicowania terytorialnego stopnia i poziomu towarowości rolnictwa z próbą interpretacji omawianych zagadnień.