Analiza delimitacji gdańskiego obszaru metropolitalnego1 i jego stref - Turzyński, Marcin (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
Obszar metropolitalny nie jes t jednorodny, dlatego wyznacza się jego strefy: centrum, obszar funkcjonalny i otoczenie. W odpowiedzi na propozycję delimitacji Miejskiego Obszaru Funkcjonalnego Ośrodka Wojewódzkiego, sporządzonego przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego2, delimitacje obszaru metropolitalnego Stowarzyszenia GOM3 oraz Urzędu  Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Biuro Rozwoju Gdańska podjęło się ich analizy. Do delimitacji obszaru metropolitalnego (OM) i jego stref, wzięto pod uwagę syntetyczny wskaźnik urbanistyczny, dojazdy do pracy, nauki, usług, rozrywki i innych, oraz prognozy oddziaływania na obszar planowanych i realizowanych powiązań drogowych.