Słabiej rozwinięte regiony Słowacji w konteście ich konkurencyjności - Korec, Pavol (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2014)
Problematyka badań zróżnicowania regionalnych struktur na poziomie krajowym w krajach postkomunistycznych jest nawet po dwudziestu latach bardzo aktualna. Uzasadnia to wiele faktów. Jednym z głównych jest postępujący proces dywergencji rozwojowej. Innym podejmowane próby opracowania i wdrożenia do zastosowań praktycznych skutecznej polityki regionalnej ograniczających skalę tych różnic. Celem artykułu jest przeprowadzenie dyskusji na temat wybranych zagadnień teorii i metodologii regionalnych badań dotyczących konkurencyjności oraz prezentacja empirycznych wyników analizy poziomu konkurencyjności regionów Słowacji, z szczególnym uwzględnieniem słabiej rozwiniętych regionów tego kraju.