Wprowadzenie - Kossowski, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Z przyjemnością prezentujemy Państwu 59. numer czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” i zapraszamy do zapoznania się z jego zawartością. Tom ten w całości poświęcony jest problematyce badań regionalnych i miejskich. Obejmują one szeroki zakres zagadnień ekonomicznych, społecznych i politycznych z uwzględnieniem ich wymiaru przestrzennego. Wśród nich problemy rozwoju i polityki regionalnej oraz miejskiej nabierają w ostatnim czasie szczególnego znaczenia. Pandemia COVID-19 spowodowała zmiany w wielu sferach życia społecznego i gospodarczego. Postawiła także wiele pytań dotyczących zarówno odporności miast i regionów na jej negatywne skutki, jak i dostosowania dotychczas prowadzonych polityk do nowych warunków. Z drugiej strony wybuch wojny w Ukrainie w lutym 2022 r. stawia przed nami kolejne wyzwania związane z jej globalnymi, regionalnymi i lokalnymi konsekwencjami.