Zróżnicowanie postaw społecznych uczniów i nauczycieli z województwa wielkopolskiego w czasie pandemii COVID-19 - czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Emilia Bogacka, Jan Hauke, Anna Tobolska, Justyna Weltrowska Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2021 Seria Studia i Prace z Geografii nr 92 ISBN 978-83-7986-384-6 197 stron Bezprecedensowe zdarzenia związane z pandemią COVID-19 w różnym stopniu wpłynęły na codzienne życie wszystkich ludzi. Jedną ze sfer silnie dotkniętych skutkami zaistniałej sytuacji były (i są) usługi edukacyjne. W monografii skupiono się na szkolnictwie podstawowym i średnim, dokonując analizy najbardziej znaczących aspektów postaw uczniów, nauczycieli i dyrekcji placówek szkolnych wobec nowych wyzwań w okresie pandemii, związanych z reorganizacją przebiegu lekcji z formy kontaktowej w budynku szkoły na zdalną, prowadzoną przez różnego rodzaju platformy komunikacyjne. Podjęte zagadnienia badawcze zostały opracowane w perspektywie regionalnej, tj. dotyczą całego województwa wielkopolskiego, z próbą jednoczesnego uwzględnienia wewnętrznych (powiatowych) różnic przestrzennych w postawach głównych interesariuszy usług edukacyjnych, tj. uczniów, nauczycieli, a także dyrektorów szkół.