Nowe wytyczne i wskaźniki dotyczące inteligentnych i zrównoważonych projektów miejskich na poziomie lokalnym w krajach rozwijających się - Schroeder, Stella; Fernandez, Trinidad; Stöffler, Sonja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Strategie planowania inteligentnego i zrównoważonego rozwoju miast są kluczowe dla sprostania niektórym z najbardziej palących wyzwań, takich jak łagodzenie i zaadaptowanie zmian klimatycznych. Niniejsze badania, stanowiące część Globalnej Inicjatywy Inteligentnych Miast MGI Morgenstadt, mają na celu określenie wartościowego wkładu w zasady zrównoważonego rozwoju zorientowanego na definicję projektów rozwoju miejskiego w ramach opracowywania Planu Rozwoju Metropolitalnego Piura (Peru). Zbadano potencjał struktur opartych na podstawach naukowych, które uwzględniają aspekty zrównoważonego rozwoju w opisie pomysłów i strategii projektowych na poziomie lokalnym oraz dostarczają odpowiednich wskaźników do pomiaru zakresu projektu w od- niesieniu do jego wyników i wpływu.