Niwelowanie różnic płci w planowaniu miast – w poszukiwaniu spójności polityk pomiędzy SDG 5 i SDG 11 - East, May (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Planowanie miast ponosi historyczne konsekwencje nieuwzględniania różnic płci w teorii, polityce i praktyce. Podczas gdy niektóre badania koncentrowały się na tym, w jaki sposób planowanie miast nie odpowiada na potrzeby i perspektywy kobiet, koncepcja „luki płci w planowaniu miast” pozostaje niedostatecznie reprezentowana w sferze teoretycznej i w zastosowaniach praktycznych. Przyjmując perspektywę krytycznej analizy systemów, należy stwierdzić, że celem tego artykułu jest zbadanie, w jakim stopniu cele zrównoważonego rozwoju ONZ (Sustainable Development Goals – SDG) wspierają równe i znaczące uczestnictwo kobiet w planowaniu miast lub im je utrudniają. Aby to zrealizować, niniejszy artykuł przedstawia najpierw przegląd istniejących ram konceptualizacji współzależności SDG, po czym przechodzi do systematycznego badania powiązań między SDG 5 „Równość płci” i SDG 11 „Zrównoważone miasta i społeczności”. Następnie analizuje, dlaczego w ramach SDG 11 kobiety umieszcza się wśród wrażliwych segmentów społeczeństwa wymagających ochrony obok dzieci, osób starszych i osób niepełnosprawnych. W podsumowaniu podkreślono, że nacechowanie płciowe mają nie tylko przestrzenie miejskie, ale także polityka miejska i porozumienia międzynarodowe. W oparciu o te ustalenia artykuł proponuje nowe narracje podkreślające współzależności między kobietami a miastami, które, jeśli zostaną przyjęte, mogą wypełnić historyczną lukę między płciami w planowaniu miast.