Lokalne zarządzanie pandemią COVID-19: wnioski z reakcji i łagodzenia skutków w Lesotho - Leboto-Khetsi, Lucia; Kohima, Jennilee; Rwanqa-Mokete, Fefisa; Nel, Verna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Pandemie są uważane za nieprzewidywalne wydarzenia w historii. Zagadnienia ich kontroli i oddziaływania mają wymiar gospodarczy, społeczny, geopolityczny i ideologiczny. W niniejszym artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób Lesotho zareagowało na pandemię COVID-19, jakie czynniki utrudniały wdrożenie reakcji na pandemię i łagodzenie jej skutków na poziomie lokalnym oraz w jaki sposób można poprawić przygotowanie władz lokalnych na wypadek naturalnych katastrof. W celu analizy tych zagadnień przeprowadzono badanie typu desk research wsparte wirtualnymi konsultacjami z zainteresowanymi podmiotami. Analiza wykazała brak decentralizacji administracyjnej i finansowej w Lesotho, co miało szkodliwe konsekwencje dla reakcji na COVID-19 i łagodzenia skutków pandemii.