Rola instrumentów międzynarodowych w zarządzaniu lokalnym: nowa dyplomacja miejska - Espiñeira-Guirao, Tamara (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Jaka jest wartość dodana zagranicznej współpracy i międzynarodowego pozycjonowania miast? Czy działania te są zgodne z prawem i kompetencjami władz lokalnych? Nasza analiza proponuje odwrócenie słynnego hasła i skłonienie władz lokalnych do kierowania się ideą „myśl lokalnie i działaj globalnie”. Podejście to nazwane zostało „nową dyplomacją miejską” i traktowane jest jako innowacyjny program polityczny władz miasta. W oparciu o wsparcie europejskie i nową dyplomację miejską rozwój lokalny staje się taktycznym wyborem spośród innych narzędzi planowania. W związku z tym w artykule analizie poddano trzy kategorie instrumentów: programowanie rozwoju, komunikację i promocję oraz tworzenie sieci miejskich. Nasza propozycja zawiera ustrukturyzowanie „nowej dyplomacji miejskiej” i jest wynikiem procesu obserwacji uczestniczącej (trwającej prawie 15 lat) popartej ugruntowaną teorią. W naszej analizie zakorzenione są trzy główne podejścia do międzynarodowej roli miast: ekonomiczne (globalne miasta, branding miast), polityczne (zarządzanie, stosunki międzynarodowe) i przestrzenne (rozwój terytorialny, urbanistyka). Aby zdefiniować zakres nowej dyplomacji miejskiej jako dźwigni dla rozwoju miast, artykuł przedstawia trzy główne wskaźniki (pojemność, intensywność i koordynacja) oraz trzy możliwe scenariusze („obserwator, silos i strateg”). Wyniki analizy wskazują na dwa kluczowe czynniki: jeden zewnętrzny (procesy europeizacji władz lokalnych) i drugi wewnętrzny (talent, innowacyjność), oba postrzegane jako implikacja i tworzenie lokalnego think tanku. Ostatecznym celem opracowania jest skonstruowanie postulatów do dalszych badań, a także rekomendacji dla miast, które chcą uzupełnić swój projekt miejski o mechanizmy międzynarodowe.