Wprowadzenie - Kołodziejczak, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Przedstawiamy Państwu nr 61 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Tom stanowi zbiór ośmiu artykułów opracowanych przez autorów z ośrodków naukowych z całej Polski. Cztery z nich zostały napisane przez uczestników seminarium pt. „Zielona i niebieska infrastruktura na obszarach wiejskich”, które odbyło się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w dniu 20 października 2021 r. i było XV edycją z cyklu „Rozwój obszarów wiejskich”. Zostało zorganizowane przez Zakłady Geografii Rolnictwa i Wsi oraz Geografii Kompleksowej, Stację Ekologiczną UAM oraz Stowarzyszenie Geodetów Polskich Oddział Wielkopolski w Poznaniu. Cztery pozostałe artykuły są opracowane w formie variów. W tomie tym autorzy poruszają problematykę zielonej infrastruktury, wyzwań związanych z analizą suburbanizacji mieszkaniowej na obszarach podmiejskich, możliwości powiatu, które mogłyby wpłynąć na poprawę jakości planowania przestrzennego, kierunków naukowej debaty nad systemem planowania przestrzennego w okresie PRL oraz aktualnych zagadnień dotyczących polityki w zakresie usług edukacyjnych.