Metoda szacowania rzeczywistej liczby ludności w strefie podmiejskiej. Przykład gminy Czernica (powiat wrocławski) - Kuzara, Katarzyna; Szmytkie, Robert (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Jednym z procesów zachodzących intensywnie w otoczeniu dużych miast jest suburbanizacja rezydencjonalna. Nie inaczej jest w przypadku obszarów podmiejskich Wrocławia, gdzie obserwowany jest dynamiczny napływ ludności i wzmożony ruch budowlany. Celem artykułu była identyfikacja skali procesów suburbanizacji rezydencjonalnej na przykładzie gminy Czernica, stanowiącej część strefy podmiejskiej Wrocławia. Publikacja porusza problematykę niedoszacowania wielkości ruchu migracyjnego w otoczeniu dużych miast, wynikającą z niezgodności ewidencji ludności w odniesieniu do faktycznego miejsca zamieszkania. Wynika to z braku obowiązku meldunkowego przez co faktyczna liczba ludności różni się od tej wykazywanej w statystykach publicznych. Niniejszą analizę, ukazującą faktyczną liczbę mieszkańców gminy Czernica, przeprowadzono z zastosowaniem autorskiej metody szacowania rzeczywistej liczby ludności, wykorzystując zagregowane dane statystyczne o zameldowaniach z bazy Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (re-jestr PESEL) oraz dane przestrzenne z Bazy Danych Obiektów Topograficznych (BDOT).