Lokalna wspólnota wobec kryzysu wywołanego pandemią COVID-19 na przykładzie doświadczeń współpracy pracowników wielkopolskich instytucji pomocy społecznej z lokalnym partnerami - Necel, Ryszard (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2022)
Celem artykułu jest analiza doświadczeń współpracy pracowników socjalnych zatrudnionych w ośrodkach pomocy społecznej na terenie województwa wielkopolskiego z lokalnymi aktorami społecznymi w celu przeciwdziałania skutkom pandemii COVID-19. W artykule przedstawiam wyniki badań przeprowadzonych metodami ilościowymi oraz jakościowymi na temat oceny współpracy głównych aktorów zaangażowanych w kooperację oraz jej podstawowe obszary. Badania ilościowe zrealizowane zostały techniką wspomaganego komputerowo wywiadu telefonicznego (Computer-Assisted Telephone Interview) oraz techniką wspomaganego komputerowo wywiadu internetowego (Computer-Assisted Web Interview) w czerwcu 2020 r. wśród pracowników socjalnych zatrudnionych w instytucjach pomocy społecznej w Wielkopolsce. Badania jakościowe wykonano techniką indywidualnego wywiadu pogłębionego w kwietniu 2021 r. wśród 35 pracowników socjalnych również zatrudnionych w instytucjach z Wielkopolski.