Strategia rozwoju gminy Świebodzin 2030 – przykład nowej generacji strategii rozwoju lokalnego - Czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Książka autorstwa dr. Bartłomieja Kołsuta, prof. Pawła Churskiego oraz dr. inż. Przemysława Ciesiółki jest przykładem praktycznego zastosowania dorobku naukowego gospodarki lokalnej i planowania strategicznego w gminie. Jest także przykładem nowej generacji strategii rozwoju lokalnego i jedną z pierwszych publikacji, w której zaproponowano model struktury funkcjonalno-przestrzennej oraz obszary strategicznej interwencji dla konkretnej gminy.