Dokumentacja dronem składników krajobrazu: odkrywanie na nowo ciągłości rzeki Torto w dystrykcie Braga w Portugalii - Orszt, Marta; Oliveira, Ivo; Brito, Sandra; Bernardes, Paulo (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Niniejszy artykuł dowodzi słuszności koncepcji wykorzystywania bezzałogowego statku powietrznego (UAV) jako narzędzia badawczego w planowaniu krajobrazu. Pozyskane dane mogą być zastosowane również w archeologii, badaniach krajobrazu kulturowego i dziedzictwa w celu stworzenia wielowymiarowego podejścia do zrozumienia relacji pomiędzy cennymi elementami i zachowania podstawowych cech krajobrazu. Przeprowadzono ocenę, czy UAV jest odpowiedni jako narzędzie badawcze (przez dostępność sprzętu, oprogramowania i metodyki pracy) zdolne do dostarczenia zróżnicowanych ujęć krajobrazu, które mogłyby być wykorzystane w podejmowaniu decyzji planistycznych. Jako przykład zbadano Torto, rzekę w Bradze w Portugalii, od jej przecięcia z rzymską drogą Via XIX. Badania mają na celu pokazanie, że dokumentacja dronem może prowadzić do zwiększenia świadomości na temat zanikającej ciągłości elementów krajobrazu oraz wartości istniejących relacji przestrzennych, które nie są brane pod uwagę w procesach urbanizacji takich miejsc, jak obszar sąsiadujący z ośrodkami S. Frutuoso i Dume, w pobliżu popularnego szlaku pielgrzymkowego Camino de Santiago. Możliwość identyfikacji i refleksji nad elementami zapewniającymi spójność krajobrazu jest odnotowywana za pomocą wideografii rejestrowanej w trybie visual line of sight (VLOS). Przeanalizowano również różne warunki, które należy wziąć pod uwagę, przygotowując się do badań i rejestrując informacje (np. lokalne przepisy, warunki pogodowe, oczekiwane rezultaty), oraz zaproponowano metodologię planowania i wykonywania lotów z najbardziej optymalnymi ustawieniami, z których wybrane zostały: kąt –15° dla uchwycenia elementów krajobrazu i ich relacji oraz –90° dla fotogrametrii i wideogrametrii (tu uchwyconych na maksymalnych wysokościach dopuszczalnych dla obszaru badań, nieprzekraczających granicy 75 i 120 m).