Wprowadzenie - Szczepańska, Magdalena; Wilkaniec, Agnieszka; Gałecka-Drozda, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Oddajemy w ręce Czytelników kolejny tom czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna”, który jest efektem obrad cyklicznej konferencji naukowej Forum Architektury Krajobrazu. Tytuł tegorocznego XXIV spotkania brzmiał „Architektura krajobrazu wobec zagrożeń współczesności”. Konferencja odbywała się zdalnie w dniach 1–2 grudnia 2022 r. i była współorganizowana przez Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.