Film and place in an intercultural perspective India-Europe film connections - RRPR, Redakcja czasopisma (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Książka „Film and place in an intercultural perspective: India-Europe film connections” przedstawia złożone relacje między filmem a miejscem i przestrzenią w perspektywie międzykulturowej, posługując się do tego analizą powiązań filmowych między Indiami a Europą. Indyjski przemysł filmowy wytwarza ponad 1500 filmów rocznie, a po roku 2000 stał się globalnym fenomenem, wykraczającym daleko poza granice Indii i Azji Południowej. Ekspansja ta doprowadziła do zainteresowania Europą przez indyjskich filmowców, którzy zaczęli poszukiwać coraz bardziej egzotycznych dla nich lokalizacji filmowych. Dlatego też książka opisuje i wyjaśnia rolę, jaką film (jako zjawisko kulturowe) oraz wytwarzający go przemysł filmowy (jako zjawisko społeczno-gospodarcze) odgrywają w tworzeniu powiązań kulturowych i współpracy gospodarczej pomiędzy Indiami a Europą.