Wprowadzenie - Czapiewska, Gabriela (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2023)
Przedstawiamy Państwu kolejny numer czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna”, zawierający siedem artykułów, skoncentrowanych wokół aktualnej problematyki społeczno-gospodarczej, odnoszącej się do obszaru Pomorza. Region ten jest specyficzny, odmienny od reszty kraju, ze względu na bogatą historię i położenie geograficzne. Bliskość morza determinuje rozwój m.in. turystyki czy gospodarki morskiej. Pomorze ma znaczący potencjał zarówno społeczny, jak i gospodarczy. Społeczność tego obszaru jest zróżnicowana, a gospodarka rozwija się w wielu sektorach.