Struktura obszarowa gospodarstw ekologicznych w Polsce – stan, zmiany, zróżnicowanie przestrzenne - Wiśniewski, Łukasz; Biczkowski, Mirosław; Rudnicki, Roman; Wiśniewski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Celem artykułu jest ocena zróżnicowania przestrzennego struktury obszarowej gospodarstw ekologicznych w Polsce na poziomie regionów i gmin wraz z rozpoznaniem kierunku i tempa przemian w latach 2012–2021. Podstawę badania stanowiły dane z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS). Przedstawiono i opisano aktualne trendy i zmiany zachodzące w strukturze wielkościowej gospodarstw ekologicznych. Stwierdzono, że ich przeciętna powierzchnia wynosi 27,5 ha i jest zróżnicowana na poziomie regionalnym, od poniżej 15 ha w województwach lubelskim, małopolskim i podkarpackim, do ponad 40 ha w dolnośląskim, lubuskim, pomorskim i zachodniopomorskim. Wykazano, że zróżnicowanie przestrzenne przeciętnej powierzchni gospodarstw ekologicznych oraz jej zmian jest zbieżne z sytuacją obserwowaną w gospodarstwach konwencjonalnych.