Różnice w dotychczasowych badaniach nad przestrzenią miejską i wiejską – tematyka, skala opracowań, udział społeczeństwa - Staszewska, Sylwia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Celem artykułu jest wykazanie różnic pomiędzy tematyką i skalą badań nad obszarami miejskimi i wiejskimi od połowy XX w. do czasów współczesnych. Widoczne odmienne podejścia analityczne wynikały z dostępnych narzędzi badawczych, zainteresowań naukowców, potrzeb sfery społeczno-gospodarczej, a także możliwych do pozyskania danych statystycznych czy nawet wiedzy o potrzebach społeczności lokalnych. W rozwoju miast i wsi zmieniła się organizacja i zarządzanie tymi jednostkami, nastąpiło znaczące zaangażowanie społeczeństwa, które (kiedyś mniej świadome) obecnie chce brać udział w procesie planowania przestrzennego i strategicznego. Szczególny nacisk w artykule położono na współczesne różnice w spojrzeniu badaczy na rozwój przedmiotowych jednostek, które ukazano za pomocą opracowań realizowanych na terenach miejskich i wiejskich.