Wprowadzenie - Kossowski, Tomasz M.; Bogacka, Emilia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Zapraszamy Czytelników do zapoznania się z treścią 68. numeru czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna”, który poświęcony jest w całości problematyce badań regionalnych i miejskich. Duża dynamika zdarzeń społecznych, ekonomicznych i politycznych występujących w ostatnich latach (kryzys finansowy, kryzys migracyjny, pandemia COVID-19, wybuch wojny w Ukrainie w lutym 2022 r. i inne) przyczyniła się do zmian w wielu sferach ludzkiej działalności. W naturalny sposób pojawiają się więc pytania o odporność miast i regionów na skutki zmian, w szczególności tych negatywnych, oraz o sposoby funkcjonowania miast i regionów, a także ich adaptacji do warunków ogólnie pojmowanej niepewności i niestabilności. Wyrażamy nadzieję, że przedstawione w poniższych artykułach wyniki badań w pewnym stopniu pozwalają na przybliżenie problematyki odporności miast i regionów w warunkach niepewności oraz podejmowanych na różnych szczeblach działań mających zapobiegać negatywnym konsekwencjom niepożądanych zdarzeń.