Koncepcja inteligentnego wskaźnika dla powojennego odpornego rozwoju ukraińskich miast - Tkach, Solomiia; Giffinger, Rudolf (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
W obliczu tych warunków w niniejszym artykule poruszono kwestię konieczności opracowania koncepcji wskaźników SC (smart cities) ukierunkowanej terytorialnie, która jest zgodna z wewnętrzną logiką cyklu katastrof na rzecz odpornego rozwoju obszarów miejskich i polityk integracyjnych. Stąd teoretyczną i metodologiczną podstawę badania stanowią główne założenia urbanistyki wspieranej i uruchamianej przez koncepcję inteligentnych i odpornych miast. W oparciu o cykl katastrofy przedstawia się znaczenie terytorialnego rozumienia rozwoju SC, co silnie wpływa na rodzaj i jakość wskaźników. Część empiryczna krótko wprowadza w temat zróżnicowanego rozwoju urbanistycznego miast Ukrainy i doświadczeń z działalności SC. Koncepcja wskaźnika SC, w odróżnieniu od dotychczasowych koncepcji, dostosowana jest do ukraińskiej bazy statystycznej, uzupełnionej o wskaźniki uwzględniające specyfikę powojennego rozwoju miast na etapach odbudowy, adaptacji i transformacji.