Wprowadzenie - Rynio, Dorota; Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Przedstawiamy Państwu numer specjalny czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” pt.: „Regionalne i lokalne zasoby oraz przewagi w świetle współczesnych megatrendów”, związany z III edycją Polskiej Konferencji Badań Miejskich i Regionalnych (POLREG 2023) „Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce”. Bieżący numer składa się z sześciu artykułów, skoncentrowanych na wyzwaniach, przed jakimi stoją regiony i szczeble lokalne w obliczu intensywnych zmian zachodzących w gospodarce światowej, w świetle megatrendów. Opracowanie w dużym stopniu dotyczy zmian zachodzących w miastach, których to przebieg (natężenie, szybkość, kierunki) zależy od analizowanych w artykułach zasobów, przewag i uwarunkowań.