Atrakcyjność do zamieszkania miast na prawach powiatu w Polsce przed pandemią COVID-19 i po – perspektywa lokalnych rynków pracy i rynków nieruchomości mieszkaniowych - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
W artykule przedstawiono zmiany w zakresie atrakcyjności mieszkaniowej w 66 miastach na prawach powiatu według stanu na koniec 2022 r. w porównaniu z końcem 2019 r. Zbadano zmiany wartości wybranych zmiennych dotyczących lokalnych rynków pracy oraz nieruchomości mieszkaniowych na tle zmian liczby ludności, stosując metody: analizy porównawczej, wskaźnikową, rangowania oraz opisową. Pandemia COVID-19 wraz z jej konsekwencjami dotyczącymi m.in. pracy zdalnej, poszukiwania miejsc o wysokim poziomie jakości życia i/lub tańszych nieruchomości mieszkaniowych wpłynęła na wzrost zainteresowania niektórymi miastami, co daje szanse na wzrost liczby ludności i rozwój. W badanym okresie miało to przełożenie na wyniki niektórych grup miast, podzielonych na kwartyle pod względem zmian liczby ludności. W przypadku innych dostrzeżono pewne symptomy, które mogą rozwinąć się w przyszłości. Determinantami wzrostu atrakcyjności mieszkaniowej miast mogą być: ekspansywna lokalna polityka mieszkaniowa oraz przyjazna polityka wobec inwestorów.