Wprowadzenie - Główczyński, Maciej; Wronkowski, Adam (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Szanowne Czytelniczki, szanowni Czytelnicy, z dużą satysfakcją przekazujemy 71. numer czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna”, który jest efektem drugiej edycji seminarium Człowiek – Przestrzeń – Miejsce zorganizowanego na Wydziale Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej UAM. Odbyło się ono 7 marca 2024 r. Tytuł tego wydarzenia brzmiał: Konflikty, nierówności i wykluczenie w przestrzeni miejskiej. Głównym celem seminarium było zapewnienie pola do wymiany doświadczeń, koncepcji i wiedzy pomiędzy młodymi naukowcami i ekspertami, stworzenie szansy na merytoryczną dyskusję w gronie osób skupionych w środowisku naukowym, zajmujących się prowadzeniem badań w ramach nauk humanistycznych i społecznych, a szczególnie geografii człowieka.