Wyzwania badawcze w procesach partycypacyjnych w kształtowaniu przestrzeni publicznych. Studium przypadku województwa pomorskiego - Mrozowska, Sylwia; Kijewska, Barbara; Kamińska-Skrzyńska, Weronika; Mańkowski, Dobrosław; Popaszkiewicz, Marta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Jednym z wyzwań znowelizowanej Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym jest konieczność włączania uwag społecznych do procesów planistycznych. Odpowiednio zaplanowane, zaprojektowane i utrzymane metropolie, miasta i obszary wiejskie, w tym dobrze utrzymane i atrakcyjne przestrzenie publiczne, poprawiają jakość życia mieszkańców. Artykuł prezentuje metodę badawczą, która wspiera jednostki samorządu terytorialnego w partycypacyjnym kształtowaniu przestrzeni publicznych przy udziale różnych interesariuszy. Metoda ta została opracowana i przetestowana podczas badań zrealizowanych w gminach województwa pomorskiego. Na pierwszym miejscu procesu stawia urzędników samorządowych i czerpie z ich wiedzy, doświadczenia oraz faktu, że są oni nie tylko pracownikami urzędu, ale również użytkownikami i/lub mieszkańcami gminy.