Rady dzielnic jako kluczowy aktor partycypacji społecznej na poziomie lokalnym: przykład Gdańska - Chmiel, Beata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
W artykule przedstawiono zagadnienie funkcjonowania rad dzielnic w kontekście procesów partycypacyjnych w mieście. Rady dzielnic są organem pomocniczym gminy wybieranym w wyborach powszechnych. Sformułowano następujące pytania badawcze: 1) jaką funkcję w organizowaniu i realizowaniu tych procesów pełnią rady dzielnic? 2) jaki zakres kompetencji posiadają? 3) z jakimi wyzwaniami się mierzą w kontekście partycypacji społecznej na poziomie lokalnym? 4) w jaki sposób można wpłynąć na poprawę jakości procesów partycypacyjnych w mieście? Pozwoliło to na zrealizowanie celu zidentyfikowania obszarów poprawy procesów partycypacji w mieście, których głównych inicjatorem są rady dzielnic. Wyniki wskazują na trzy obszary działań: reformę administracji publicznej, zmianę organizacji procesów partycypacyjnych i edukację.