Społeczna perspektywa zrównoważonego rozwoju Wielkopolski Wschodniej – w kierunku ekologizacji regionu i sprawiedliwej transformacji - Lewandowska-Czuła, Aleksandra (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Przemiany społeczno-gospodarcze w wielu regionach Polski są obserwowane od 1989 r., a zintensyfikowane po wstąpieniu do Unii Europejskiej. Istnieją jednak regiony o szczególnym potencjale rozwojowym, choć nie w pełni wykorzystanym. Przykładem jest Wielkopolska Wschodnia, która jako obszar górniczy dopiero teraz intensyfikuje swoje działania w kierunku zrównoważonego rozwoju. W ostatnich latach powstało szereg dokumentów strategicznych, które wskazują konieczność przemian ukierunkowanych na zrównoważony rozwój, a w szczególności na neutralność klimatyczną oraz sprawiedliwą transformację tego regionu. Wobec powyższego celem artykułu jest analiza i ocena społecznej perspektywy zrównoważonego rozwoju Wielkopolski Wschodniej. Przeanalizowano zatem zarówno dokumenty strategiczne, jak i zapytano mieszkańców, co sądzą o obecnym i przyszłym kierunku rozwoju Wielkopolski Wschodniej. W świetle badań wykazano, że Wielkopolska Wschodnia ma ogromny potencjał do przemian w kierunku zrównoważonego rozwoju, jednak zdaniem jej mieszkańców nie jest on w pełni wykorzystany. Mieszkańcy oczekują zmian społeczno-gospodarczych w regionie, lecz nie chcą ponosić bezpośrednich kosztów transformacji. Ponadto sprawiedliwa transformacja wzbudza wśród mieszkańców więcej obaw i niepewności. Dlatego w przyszłości największym wyzwaniem będzie prowadzenie odpowiednich działań informacyjno-promujących oraz z zakresu edukacji ekologicznej mieszkańców.