Zmiany świadczeń ekosystemów związane z realizacją wodnej koncepcji rekultywacji terenów pogórniczych. Przykład Wielkopolski Wschodniej - Fagiewicz, Katarzyna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Opracowanie koncentruje się na rozpoznaniu i ocenie zmian świadczeń ekosystemów (ujętych wg klasyfikacji CICES V.5.1) związanych z realizacją scenariusza rekultywacji wodnej wspierającego odbudowę zasobów wodnych terenu pogórniczego. Etapem wstępnym dla procedury badawczej było wyłonienie świadczeń dostarczanych przez ekosystemy pogórnicze i opisujących je wskaźników. Badania wykazały, że struktura świadczeń (wiązka świadczeń) po zakończeniu rekultywacji rozszerzy się o świadczenia regulacyjne i kulturowe związane z rozwojem potencjału wodnego, które nie występowały na tym obszarze w okresie przedgórniczym. Dowiedziono, że potencjał świadczeń dostarczanych przez geosystemy pogórnicze może wspierać cele lokalnej polityki rozwoju, a wyrażające je wskaźniki to wymierne narzędzia oceny korzyści, istotne dla podejmowania decyzji dotyczących rekultywacji i zagospodarowania terenów poeksploatacyjnych.