Zmiany struktury i rozmieszczenia usług w aglomeracji poznańskiej w latach 2009–2023 - Dominiak, Joanna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
Celem artykułu jest charakterystyka przemian zachodzących w sektorze usług w aglomeracji poznańskiej w latach 2009–2023. Realizacji celu głównego służy: 1) identyfikacja ogólnych tendencji w zakresie dynamiki sektora usług w aglomeracji; (2) analiza struktury sektora usług w aglomeracji w układzie sekcji Polskiej Klasyfikacji Działalności 2007; (3) charakterystyka głównych tendencji i kierunków rozwoju usług w aglomeracji w układzie gmin. Analizę zmian strukturalnych przeprowadzono w oparciu o Polską Klasyfikację Działalności na podstawie danych dotyczących liczby podmiotów gospodarczych zarejestrowanych w REGON publikowanych przez Główny Urząd Statystyczny w BDL. Wyniki badań wskazują, że w strukturze wewnętrznej sektora usług następuje wyraźny zwrot w kierunku usług informatycznych i profesjonalnych. Dynamiczny rozwój odnotowano także w odniesieniu do pośrednictwa pracy oraz wynajmu i opieki społecznej. Zdecydowanie zmniejsza się udział usług tradycyjnych reprezentowanych przez handel i transport (z wyjątkiem działalności kurierskiej). Choć działalność handlowa wciąż ma największy udział w strukturze sektora usługowego, w analizowanym okresie uległ on znaczącemu zmniejszeniu. Duże zmiany odnotowuje się też w ujęciu przestrzennym aglomeracji. Dynamiczny rozwój usług obserwowany jest już nie tylko w gminach bezpośrednio sąsiadujących z Poznaniem, ale również obejmuje tereny gmin bardziej oddalonych od Poznania. Wskaźniki dynamiki liczby podmiotów usługowych osiągają najwyższe wartości na obszarach wiejskich strefy peryferyjnej aglomeracji poznańskiej (rozumianej jako powiat poznański).