Szacowanie potencjału demograficznego realizowanych i zaplanowanych inwestycji mieszkaniowych. Przykład gminy Rokietnica w powiecie poznańskim - Bąkowska-Waldmann, Edyta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2024)
W artykule przedstawiono metodę szacowania potencjału demograficznego inwestycji mieszkaniowych na przykładzie gminy Rokietnica w powiecie poznańskim. Aby ocenić potencjalny wpływ planowanych inwestycji na wzrost liczby mieszkańców, dokonano analizy danych dotyczących pozwoleń na budowę i zgłoszeń zamierzenia budowlanego oraz tzw. deklaracji śmieciowych. Wykorzystano narzędzia GIS oraz analizę treści wspomaganą przez LLM. Uzyskane wyniki wskazują na potencjał demograficzny realizowanych i zaplanowanych inwestycji mieszkaniowych na poziomie 4,5 tys. nowych mieszkańców. Pomimo ograniczeń związanych z jakością danych i możliwością oszacowania czasu realizacji inwestycji, metoda ta może stanowić cenne narzędzie dla lokalnych władz i planistów, umożliwiając uzupełnienie prognoz demograficznych o aspekt przestrzenny i inwestycyjny oraz na lepsze dostosowanie planów rozwoju infrastruktury społecznej i technicznej do przyszłego zapotrzebowania mieszkańców.