Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Przedstawiamy Państwu nr 73 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stanowi on zbiór szesnastu artykułów opracowanych przez autorów z ośrodków naukowych z całej Polski w formule Varia. W tomie tym autorzy poruszają problematykę polityki zorientowanej terytorialnie, analiz regionalnego zróżnicowania wybranych aspektów procesów społeczno-gospodarczych, analiz dotyczących funkcjonowania sieci osadniczej, rewitalizacji, funkcjonowania przedsiębiorstw w wybranych regionach Polski, wyzwań związanych z przeciwdziałaniem skutkom zmian klimatu na obszarach miast oraz aktualnych problemów planowania przestrzennego.