Badania zastosowania koncepcji place-based policy – studium przypadku wybranych Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych w Europie - Kamińska, Klaudia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Podejście zorientowane terytorialnie to nowy paradygmat rozwoju, który zyskuje na popularności dzięki polityce spójności Unii Europejskiej. Stosując metodę studium przypadku, metodę analizy porównawczej i kwestionariusz odpowiedzi, w artykule oceniono, w jakim stopniu koncepcja place-based została wdrożona w ramach mechanizmu Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych w wybranych aglomeracjach europejskich. Badanie pokazuje, że aglomeracje próbują wdrożyć ideę place-based bez jasnego zrozumienia wytycznych ZIT dla tego podejścia, przez co nie wykorzystują w pełni potencjału terytorialnego. Wnioski z badania stanowią cenny wkład w literaturę przedmiotu i punkt wyjścia do dalszych badań i dyskusji na temat niezbędnych zmian w polityce spójności UE.