Konkurencyjność regionalnych rynków pracy na pograniczu ukraińsko-polskim: analiza porównawcza - Prytula, Khrystyna; Łaźniewska, Ewa (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Globalne wyzwania wpływają na funkcjonowanie rynków pracy na poziomie międzynarodowym, krajowym i regionalnym. Artykuł przedstawia wyniki analizy konkurencyjności rynków pracy w regionach przygranicznych Ukrainy i Polski na poziomie krajowym oraz w wymiarze transgranicznym. Na podstawie wskaźnika RCI 2.0 oceniono efektywność rozwoju rynków pracy na pograniczu ukraińsko-polskim. Opierając się na wynikach badania przeprowadzonego w formie wywiadów pogłębionych, określono główne trendy w kształtowaniu popytu i podaży siły roboczej w regionach przygranicznych Ukrainy. Artykuł prezentuje wpływ wojny na Ukrainie na strukturę osób poszukujących pracy oraz dynamikę procesów migracyjnych do sąsiednich krajów UE, w tym Polski jako jednego z głównych krajów przyjmujących uchodźców z Ukrainy. Wyniki badania umożliwiają ocenę perspektyw rozwoju rynków pracy oraz mają praktyczne znaczenie dla opracowania skutecznych narzędzi regulacji rynków pracy obu krajów.