Jak odwrócić niekontrolowany rozwój miast: inteligentne niebiesko-zielone miasto - Michalak, Dorota; Szyja, Paulina (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Zjawisko rozlewania się miast jest stosunkowo powszechne. U jego podstaw leży szereg czynników, które spowodowały, że ludzie opuszczają miasta i osiedlają się blisko nich. Istnieją zarówno pozytywne, jak i negatywne konsekwencje rozlewania się miast, jednak te drugie zdecydowanie przeważają, więc potrzebne są odpowiednie rozwiązania. W związku z tym w artykule tym sformułowano cztery pytania: 1. Jakie są negatywne konsekwencje rozlewania się miast? 2. Czy istnieją pozytywne aspekty tego zjawiska? 3. Czy negatywne konsekwencje przeważają nad pozytywnymi? 4. Co należy zrobić, aby złagodzić negatywne konsekwencje niekontrolowanego rozwoju miast? Niniejsze badanie ma na celu zidentyfikowanie zestawu działań, które mogą zmniejszyć negatywne skutki rozlewania się miast. Uważamy, że kluczem do tego jest wdrożenie koncepcji Smart Blue-Green City, która uwzględnia potrzeby społeczne.