Poprzemysłowe obiekty zombie a “lex developer” – zaprzepaszczona szansa na ich ożywienie? - Antczak-Stępniak, Agata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
W latach 90. XX w. wiele miast Polski zostało dotkniętych kryzysem z powodu transformacji ustrojowej. Duże zakłady produkcyjne musiały zamknąć działalność, pozostawiając po sobie nieruchomości, które z czasem zamieniły się w budynki zombie. Walka z tego typu nieruchomościami wymaga odpowiednich regulacji prawnych, których w Polsce raczej brakuje. Jednak niektóre przepisy „lex developer” czy nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym dają, jak się zdaje, pewną szansę na podjęcie działań na tych obszarach. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie problemu budynków zombie, zwłaszcza na terenach poprzemysłowych, oraz sprawdzenie, czy przepisy „lex developer” i zmiany w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym mogą wpłynąć na odrodzenie się tego typu obiektów w Polsce.