Quaestiones Geographicae 43(4) - czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Z okazji 50-lecia czasopisma „Quaestiones Geographicae” serdecznie zapraszamy do lektury jubileuszowego numeru 43(4). Czasopismo „Quaestiones Geographicae” powstało w 1974 r. jako rocznik wydawany przez Instytut Geografii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jego założycielem i pierwszym redaktorem był profesor Stefan Kozarski. Od momentu powstania pismo publikuje artykuły w języku angielskim. Początkowo były to prace z zakresu geografii fizycznej i geografii człowieka, następnie zaczęły pojawiać się artykuły dotyczące planowania przestrzennego, zrównoważonego rozwoju, nauk o środowisku, systemów informacji geograficznej (GIS), turystyki i rekreacji. Obecnie „Quaestiones Geographicae” jest czasopismem wydawanym przez Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych oraz Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej UAM.