Charakterystyczne ścieżki powstawania współpracy metropolitalnej i jej główni aktorzy w wybranych obszarach metropolitalnych Europy Środkowej - Suchacka, Małgorzata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest analiza ścieżek powstawania współpracy metropolitalnej oraz charakterystyka jej głównych aktorów. Analizy obejmują 7 obszarów metropolitalnych i opisują 14 różnych form dialogu i współpracy metropolitalnej. Wyniki pozyskano w ramach szerszego projektu MECOG-CE – „Strengthening metropolitan cooperation and governance in central Europe” finansowanego przez Interreg-CE (2023–2026). Zastosowano narzędzie w postaci macierzy do identyfikacji najlepszych praktyk wzmacniających współpracę metropolitalną. Wyniki wskazują, że istnieją trzy główne formy współpracy i dialogu: formalne struktury w ramach krajowych regulacji prawnych, stowarzyszenia i porozumienia instytucjonalne oraz spontaniczne inicjatywy bez wyraźnych granic. Rezultaty pozwalają zauważyć różnorodność aktorów biorących udział we współpracy metropolitalnej przy jednoczesnym zaangażowaniu mieszkańców.