Rozmieszczenie sieci wi-fi na obszarach wiejskich na przykładzie gminy Bierutów - Janc, Krzysztof; Jurkowski, Wojciech (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Sieci wi-fi odgrywają obecnie istotną rolę w funkcjonowaniu Internetu, a rozpoznanie ich rozkładu przestrzennego w skali lokalnej ma kluczowe znaczenie dla zrozumienia wyzwań i kierunków rozwoju społeczności lokalnych, szczególnie w kontekście inteligentnego rozwoju obszarów wiejskich. W artykule zaprezentowano wyniki badań, w których materiał źródłowy pozyskano metodą wardrivingu na obszarze gminy Bierutów. Celem opracowania była identyfikacja związków pomiędzy rozmieszczeniem sieci wi-fi a rozmieszczeniem ludności i zabudowy w skali lokalnej. Autorzy opracowali procedurę pozyskiwania danych dotyczących sieci wi-fi oraz ocenili możliwości ich wykorzystania do ilościowej charakterystyki ludności i sieci osadniczej. Analiza wykazała, że na badanym obszarze istnieje wyraźna zależność pomiędzy rozmieszczeniem sieci wi-fi a rozmieszczeniem mieszkań, budynków i ludności. Można stwierdzić, że niezależnie od charakterystyki danego obszaru oraz jego cech społecznych, korzystanie z podłączenia do sieci bezprzewodowej jest standardem. W kontekście metodycznym badanie potwierdziło, że rozmieszczenie sieci wi-fi pozwala pośrednio oszacować liczbę ludności, a także bezpośrednio liczbę budynków i mieszkań.