Zagraniczne migracje absolwentów szkół średnich na przykładzie województwa lubelskiego - Gawron, Krzysztof; Maleszyk, Piotr (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest identyfikacja i ocena natężenia, selektywności i kierunków zagranicznych migracji pomaturalnych, które pozostają dotychczas bardzo słabo rozpoznane. Autorzy wykorzystali unikalne dane pochodzące z pięciu edycji badań losów absolwentów szkół średnich realizowanych w Lublinie w latach 2016–2020, które dostarczyły informacji o migracjach zagranicznych 572 osób. W artykule przeanalizowano skalę i strukturę zarówno migracji edukacyjnych, jak i ekonomicznych. Na podstawie informacji o wyniku egzaminu maturalnego potwierdzono pozytywną selekcję w odniesieniu do migracji edukacyjnych i negatywną selekcję w odniesieniu do migracji ekonomicznych. W dyskusji wykorzystano wywiady z uzdolnioną młodzieżą, oceniając migracje absolwentów zarówno z perspektywy teorii migracji, jak i konsekwencji dla regionu wysyłającego.