Ekonomiczne aspekty skuteczności systemowej pomocy osobom uprawnionym do alimentów w ujęciu regionalnym - Kwiatkowska, Renata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
System pomocy osobom uprawnionym do alimentów wspiera finansowo dzieci, gdy zawodzą osoby najbliższe, ograniczając jednocześnie obciążenie społeczeństwa kosztami jego funkcjonowania. W 2023 r. wypłacono 2 mln świadczeń z funduszu alimentacyjnego na łączną kwotę 870,4 mln zł, natomiast łączna kwota zadłużenia z tytułu tych wypłat wyniosła ponad 14 mld zł (GUS ŚNR 2024). Głównym celem badań jest ocena skuteczności polskiego systemu pomocy osobom uprawnionym do alimentów w ujęciu regionalnym oraz z perspektywy ekonomicznych aspektów jego działania. Analiza obejmuje zarówno wsparcie udzielane osobom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej z powodu nieściągalności alimentów, jak i działania instytucjonalne zmierzające do zwiększenia odpowiedzialności osób zobowiązanych do alimentacji.