Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Przedstawiamy Państwu nr 76 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna”, przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stanowi on zbiór dwunastu artykułów opracowanych przez autorów z ośrodków naukowych z całej Polski w formule varia. W niniejszym tomie autorzy poruszają zróżnicowane zagadnienia dotyczące uwarunkowań, przebiegu i konsekwencji procesów rozwoju społeczno-gospodarczego zachodzących zarówno na poziomie regionalnym, jak i lokalnym.