Regionalne zróżnicowanie percepcji rozwoju społeczno-gospodarczego: studium przypadku gruzińskich Adżarii i Gurii - Kaczmarek-Khubnaia, Julia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest wykazanie podobieństw oraz różnic w społecznej percepcji kierunku i tempa rozwoju dwóch wybranych gruzińskich regionów: Adżarii oraz Gurii. Badanie, z wykorzystaniem techniki wywiadu, przeprowadzono na obszarach wiejskich jednostek, reprezentujących skrajnie odmienne typy trajektorii rozwojowych. Uzyskane wyniki wykazały, że Adżaria i Guria, pomimo silnego zróżnicowania w zakresie szeregu cech społeczno-gospodarczych, nie różnią się istotnie pod względem społecznej percepcji ich rozwoju. W artykule przemiany zachodzące w analizowanych regionach przedstawiono w odniesieniu do współczesnego dorobku teoretycznego badań nad nierównościami terytorialnymi, ze szczególnym uwzględnieniem problematyki znaczenia ich subiektywnej percepcji.